Spring naar content

De school

Op Aamaghar Pathshala leren kinderen ook door te spelen en zelf op onderzoek uit te gaan. Dat ondersteunt hun totale ontwikkeling - fysiek, emotioneel, sociaal, moreel, creatief en cognitief. Zo ontwikkelen ze de juiste basis om hun eigen toekomst vorm te geven: open-minded en zelfstandig denkend.

Dit soort onderwijs is in Nederland heel gewoon, maar in Nepal heel bijzonder. En soms best lastig te realiseren, omdat de middelen heel beperkt zijn. In elk opzicht, zo is er voor een hele groep zegge en schrijve één schaar beschikbaar. In Nederland is zoiets ondenkbaar.

De kinderen krijgen les in het Nepalees, maar hun ouders hechten er enorm aan dat ze Engels leren spreken. Het team slaagt er uitstekend in daar een pedagogisch verantwoorde modus in te vinden.De school koopt het lesmateriaal en alle overige benodigdheden in Nepal. Alleen bij uitzondering laat het team innovatief materiaal dat daar niet te krijgen is uit Nederland komen. Het huidige schoolgebouw omvat acht multifunctionele lokalen, een keuken die tevens eetzaal is, een directiekantoor en toiletten. Het biedt plaats aan maximaal honderd leerlingen.

Team

Het team telt in totaal vijftien personeelsleden waarvan negen leerkrachten en zes overige (operationeel management, boekhouder, buschauffeur, helper, kok en bewaker). FNV selecteert de leerkrachten, die allemaal uit de regio komen. Hun onderwijsvisie past bij Aamaghar Pathshala: geen lijfstraffen, aandacht voor het pedagogisch klimaat, spelend leren, positieve aandacht. Schooldirecteur Minu Pariyar heeft een enorme drive en passie voor kinderen en onderwijs. Tevens is ze een rolmodel, want afkomstig uit dezelfde (laagste) klasse als haar leerlingen en hun ouders.

Het team woekert met de beschikbare middelen, net zoals de kok die de kinderen elke dag laat smullen van een gezonde maaltijd, ondanks dat hij slechts naan/bath, rijst met saus, linzen en als het even kan wat verse groenten tot zijn beschikking heeft. De chauffeur van de schoolbus is daarnaast ook conciërge/klusjesman en nachtwaker. De stichting Light of Life (LoL) stuurt de onderwijsontwikkeling aan en maakt de uitvoering mogelijk, waarbij ze er naar streeft dat Aamaghar uiteindelijk zelfvoorzienend wordt.

school